Nyhet

Jazznytt18 på verdens beste bibliotek

Samtalesalongen Jazznytt18 er i høst tilbake på Deichman Bjørvika med en rekke kveldsarrangementer. I første utgave 15. september skal den prisbelønte forfatteren Torgrim Eggen snakke om den store kultforfatteren Axel Jensen og hans forhold til jazz.

På Deichman i høst kan Jazznytts ideer og temaer oppleves live, med intervjuer, kortforedrag, debatter og musikalske opptredener. Her vil vi møte musikere, forfattere og andre mennesker i samtale om jazz og hvordan jazzen gjenspeiles i kulturen og samfunnet.

Denne serien, som ellers finner sted på forskjellige jazzfestivaler og konsertscener, startet opprinnelig på gamle Deichmanske bibliotek på Fagerborg i Oslo. Siden den gang har byen fått et nytt flott hovedbibliotek i Bjørvika, og nå kan det endelig ta i mot gjester i Deichmansalen også.

— Vi som benytter oss av biblioteket vet at det er et veldig fint sted å oppholde seg. Nylig ble det også kåret til verdens beste bibliotek! Her kan vi også treffe mennesker som kan tenkes være interesserte i jazzens vesen som ellers ikke nødvendigvis er faste konsertgjengere, sier Audun Vinger.

Første arrangement er onsdag 15. september kl. 18, og da kommer den prisbelønte forfatteren Torgrim Eggen for å snakke om den store kultforfatteren Axel Jensen (1932 – 2003) og hans forhold til jazz. Med romanen Line (1959), og filmatiseringen av den i 1961, sjokkerte den jazzglade Jensen landets møll med beskrivelser av rotløs ungdom, moderne kjærlighet, og med syndige rytmer og vågal sosiolekt blant musikere og jazzfans ute på «Bop Island» i Oslo.
Forfatter og jazzmusiker Hilde Brunsvik skal fortelle mer om jazzmiljøet i Oslo på 50-tallet. I 2010 utga hun den fine biografien Einar Pastor’n Iversen. Et jazzliv (Aschehoug), om en av de viktigste norske jazzmusikerne, som også figurerer i både romanen og filmen Line.

Neste arrangement er 20. oktober, og tar utgangspunkt i Erlend Hegdals store og fascinerende historiske verk Charleston i Grukkedalen – afroamerikanske artister på norske scener – fra «blackface»-komikere til Louis Armstrong.

Det er gratis inngang, men billetter må forhåndsbestilles her.