New York Nytt [desember 2010]

Gitaristen Bjørn Vidar Solli har bosatt seg i jazzmetropolen New York. Herfra raporterer han om tilstanden for jazzen i byen i hvert nummer av Jazznytt.

Original klubb
Jazz Gallery ligger i nedre del av Manhattan, et lite stykke unna de vanlige områdene man finner jazzklubber, og det er en av de mest spennende plassene å høre musikk i New York. Klubben har eksistert siden 1995 og startet som et kombinert galleri og jazzscene hvor Roy Hargroves Big Band startet. Klubben holder åpent tre til fem dager i uken og er kjent for å la den yngre garde slippe til med særlig vekt på unge komponister. Ni av de ti siste vinnerene av Thelonius Monk-prisen har spilt på Jazz Gallery, deriblant den norske gitaristen Lage Lund. Jazz Gallery drives som en non-profit organisasjon som har fått økonomisk støtte fra ulike hold og er sådan en ganske utypisk jazzklubb i New York. Lokalet er ikke så veldig stort med omtrent 12 rader med stoler og det er ingen bar der, men man er hjertelig velkommen ti å gå til kiosken over gaten og kjøpe med seg øl i en liten brun pose. (Denne kiosken er forresten i samme lokale som pleide å være den legendariske jazzklubben the Half Note!)

Hver mandag er Jazz Gallery Steve Colemans musikalske lekegrind hvor nye låter prøves ut og nye musikere kan delta i jamsessions. Andre musikere man jevnlig kan oppleve der er Miguel Zenon, Aaron Parks, Darcy James Argue’s Secret Society, Yosvany Terry, Vijay Iyer, Mark Turner m.fl.

Stedet har en god atmosfære hvor musikken er i fokus og har en av de mest interessante konsertprogrammene i New York. Sjekk dem ut på www.jazzgallery.org

Norsk Snø til New York
Trompetisten Arne Hiorth og bandet hans Norwegian Snow var i New York i november for å promovere sin nye CD «Snø». Bandet som også består av Helge Nysted på piano, John Børge Askeland på bass og Thomas Hvale på trommer, gjestet New York i fjor også da de hadde med vokalist Siri Nilsen og meg selv som gjester. Den 20. november holdt de konsert på Scandinavia House, som er en flott scene hvor nordisk jazz presenteres ganske hyppig. De skal også ha musikalske innslag i den norske sjømannskirken og i «jazzkirken» Saint Peter’s Church.

Jazzanekdote
Jeg hadde en ekte New York-opplevelse nylig da jeg dro til den nyrenoverte og ærverdige Beacon Theater på Upper West Side. Der feiret Sonny Rollins sin 80-årsdag med bandet sitt og noen overaskelsesgjester. Mange musikere hadde tatt turen til bursdagsfesten. Ved siden av meg i køen stod blant andre Antoine Rooney og Ravi Coltrane. Jeg hadde ikke sett Rollins spille før, så det var stort å bare oppleve ham på scenen, men han var i tillegg i kjempeform. Han spilte flere hits fra «Saxophone Colossus» og låt helt strålende sammen med Russell Malone og Bob Cranshaw. Så begynte gjestene å komme på scenen. Først Jim Hall, deretter kom Christian McBride og så Roy Haynes. Og det toppet seg da Rollins og disse tre gjestene spilte en blues og Ornette Coleman kom på scenen og veksle fraser med bursdagsbarnet. Historisk aften for jazzfans.

Sjekk ut:
Matt Penman – bassist/komponist
Matt Penman kom til USA fra New Zealand i 1994 og ble raskt en toneangivende bassist i New York-miljøet. Han har spilt med musikere som Joe Lovano, Matt Wilson, John Scofield, John Taylor, og var sist i Norge i februar med Joshua Redman. Han har i flere år vært bassist i San Francisco Jazz Collective, sammen med folk som Dave Douglas, Duane Eubanks, Chris Potter m.fl. Han har også gitt ut to plater som bandleder på Fresh Sound. I 2001 ga han ut «The Unquiet» med blant andre Kurt Rosenwinkel og er nå aktuell med CDen «Catch of the Day» med Seamus Blake på tenorsaksofon, Aaron Parks på piano og Eric Harland på trommer. Penman skriver veldig spennende musikk og er en av de absolutt beste bassistene jeg vet om. Anbefales på det varmeste.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode