webster in norway

Anmeldelser

Historisk møte i Trondheim

BEN WEBSTER
«In Norway»
STORYVILLE RECORDS 1018433

Med denne innspillinga/utgivelsen spilt inn på PUB Trondhjem den 17. mars 1970, har vi blitt tildelt intet mindre enn en kulturskatt.

Av: Jazznyttred.

26.11.2013 Skriv kommentar

Ikonet Ben Webster (1909-1973) var sammen med Coleman Hawkins og Lester Young swingepokens store stilskapere på tenorsaksofon. Hans store, varme tone og spesielt hans balladetolkninger har satt spor etter seg – spor som aldri kommer til å bli visket ut og som har influert stadig nye generasjoner jazzmusikere og jazzinteresserte generelt. Webster bodde i København fra 1964 til han la ned hornet for godt – og heldigvis hadde han et godt forhold til både Norge og nordmenn. Han gjesta Norge åtte ganger, blant annet to Moldefestivaler (1967 og -69), og siste gang han var her, var på turné i 1971 – og jeg kommer aldri til å glemme mannen med den varme tonen sittende på en stol iført hatt på scena i Molde rådhus.

I løpet av tre marsdager i 1970 var han invitert til Trondheim for å spille fem konserter – alle utsolgt. Vi får være med på den fjerde av de fem konsertene og saksofonisten og bildekunstneren Ove Stokstad, som var Websters følgesvenn i Trondheim, tok heldigvis opp det som skjedde denne ettermiddagen. Det var ikke småtterier, akkurat.

Repertoaret var ikke noen bombe akkurat: En blanding av standardlåter, «Stardust», «I Got Rhythm» og «Sunday», og kjente saker fra Ellington-boka – Webster spilte med Ellington i en årrekke – som «In a Mellowtone», «How Long Has This Been Going On», «Perdido», «Satin Doll», «C Jam Blues» og «Cotton Tail» pluss ballader i ultraklassen som «Danny Boy» og «My Romance». Webster hadde spilt disse tusenvis av ganger, men her er han svært så inspirert og gir oss versjoner som holder et skyhøyt nivå.
Webster hadde kjent pianist Tore Sandnæs siden 1965. Da spilte de sammen i Oslo, men i 1970 bodde pianisten i Trondheim og den Oscar Peterson-inspirerte Sandnæs passet tydeligvis Webster godt på alle vis og mesteren bodde også hjemme på gården hos elfenbensplukkeren disse dagene. Dette var første og siste gang, så vidt jeg har skjønt, at Webster spilte med Alterhaug og Johansen, og her er det også full empati fra start til mål. De vet eksakt hva Webster vil og ønsker og han får det i fullt monn, og kompet får også godt med plass til å fortelle hva de har på hjertet. Sjøl om dette er et amatøropptak, så holder det likevel absolutt akseptabel teknisk standard og balansen mellom instrumentene er også helt grei.

«In Norway» er intet mindre enn et funn og en innspilling som bør gå inn i norsk jazzhistorie som en milepæl. Bare bildet av Ben Webster på ski ved Bogstadvannet er verdt inngangspengene aleine.
Ben Webster (ts), Bjørn Alterhaug (b), Kjell Johansen (dr), Tore Sandnæs (p)
Tor Hammerø

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode