marius

Nyhet

Trollmannen fra Os

MOLDEJAZZ TIRSDAG: Det gamle teaterstykket Trollmannen fra Os har fått ny verdi. Saksofonisten Marius Nesset fra øykmmunen utenfor Bergen gjorde i går kveld Moldejazz om til en sydende lapskausgryte med gode krydderier.

Av: Jazznyttred.

18.07.2012 1 kommentar

Men før vi går til kveldens høydepunkt, må vi nesten stoppe litt opp ved årets JazzIntrofinale som gikk av stabelen over noen timer tidligere på dagen. Fem fantastiske band som beveget seg i de fleste stilretninger, med unntak av jazz produsert før

krigen, var representert. Og det er like greit å si det som det er: Jeg er rimelig fornøyd med å ikke være jazzmusiker i midten av 50-årene i Norge i dag. Da hadde det ikke vært en eneste spillejobb for meg i det ganske land. For den kvaliteten som disse fem banda innehar, overgår det meste i dagens jazz, både nasjonalt og internasjonalt.

Juryen valgte til slutt ut kvintetten Mofti som vinnere i år, på tross av at vi, allerede i gårsdagens rapport lovte å heie på trioen Moskus, selvfølgelig fordi bandets pianist er medlem av Jazznyttredaksjonen, men også på grunn av at bandet kanskje var det mest «modne» og dristige av årets finaleband. Men juryen har talt, og vi tar det til etterretning. Det er ingenting i veien med vinnerbandet, med sin 65-75-relatert Blue Note-musikk, med solid trøkk og bra solister.

Men så til gårsdagens høydepunkt. Saksofonisten Marius Neset fra Os utenfor Bergen vant i fjor SpareBank1s store talentpris. I prisen ligger det som premiss at prisvinneren skal gjøre en større konsert med Trondheim Jazzorkester ved neste års festival. Marius hadde satt sammen et helt nytt Jazzorkester med noen av sine beste musikervenner, både norske og fra sin «utpost» som Københavner.

Og det er bare å fastslå med en gang: Dette ble en konsert som sydet og kokte, nesten så den nymalte Plassens rødfarge rant av veggene. Neset er en komponist som skiver usedvanlig komplisert musikk, og hans bisitter, den britiske pianisten, komponisten og på mange måter mentoren, Django Bates, gjør ikke de kompliserte arrangementene noe enklere. Men musikerne besto prøven med glans. For den som kjenner til Nestets suksess med plata «Golden Xplosion» vet at her går det unna i svingene. En usedvanlig flott «åpning» av det nye husets hovedscene.

Jan Granlie

1 kommentar

  • Kjell Magne Stålsett

    Gleder meg til å høre han lørdag 11.8.under Varangerfestivalen i Vadsø

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode