Surman2

Nyhet

John Surman Bodøs bykomponist

Bodø Rhythm Group (BRG) har invitert den britiske saksofonisten John Surman til Bodø som Bykomponist for 2012. I en årrekke har han satt sitt distinkte preg på den europeiske jazzscenen, og nå komponerer han nytt materiale for BRG.

Av: Jazznyttred.

16.04.2012 Skriv kommentar

I løpet av 2012 vil publikum og en rekke lokale musikere få spennende møter med komponisten og mulitinstrumentalisten, som besøker Bodø med tre konserter med urfremføring av nye komposisjoner. Første konsert ut er onsdag 25. april under konsertserie

n Sinus Session.

John Surman startet sin karriere midt på 60-tallet, og i tillegg til en aktiv egenproduksjon, flere av dem utgitt på ECM Records, har han deltatt på flere samarbeidsprosjekter med andre musikere, blant annet Mike Westbrook, Ronnie Scott, John Taylor, Chris Laurence, John Marshall, Jack DeJohnette og Terje Rypdal. I 2010 komponerte han et kritikerrost bestillingsverk til Vossajazz sammen med Karin Krog, og i januar 2012, sto han på scenen sammen med Tore Johansen under åpningen av Bodø Jazz Open i Bodø Domkirke.

Som komponist, har John Surman bidratt med en rekke verk både til forestillinger innen dans- og teaterverdenen, så vel som til filmlerretet. Selv om han har en solid kjærlighet til jazztradisjonen, er han ikke redd for å la seg inspirere av andre uttrykk og stilretninger, og flere av hans musikalske prosjekter strekker seg nærmest over i den klassiske begrepsverdenen. Han har vunnet en rekke priser, blant annet Spellemannprisen sammen med Karin Krog i 1999 for platen Bluesand. Han har vært aktiv som instruktør og workshopholder, og er utnevnt til æresdoktor i musikk ved Plymouth University.

Bodø Rhythm Group er stolte og glade over at han har takket ja til å være Bodøs Bykomponist i 2012, og ser frem til spennende nykomponert materiale som skal urfremføres i Bodø gjennom tre forskjellige prosjekter. Første konsert er 25. april under konsertserien Sinus Session. I oktober blir det et unikt møte mellom John Surman, BRG og Bodø Sinfonietta i Bodø Kulturhus, mens det i desember settes sammen et ministorband til en konsert på Sinus.

Målsettingen for Bykomponistprosjektet, er å sørge for nykomponert materiale innen jazzsjangeren, samt sørge for at musikere og ensembler med tilknytning til Bodø, får jobbe med anerkjente komponister. I tillegg til å gi publikum i Bodø sjansen til å oppleve nykomponert materiale, søker Bykomponistprosjektet å gi inspirasjon og et musikalsk løft til både det profesjonelle og det semi-profesjonelle musikkmiljøet i byen.

BRG inviterte i 2008/2009 den nordnorske komponisten Frode Fjellheim til å være Bodøs Bykomponist. Gjennom fire konserter fikk BRG og lokale aktører presentere nykomponert materiale signert Frode Fjellheim. Bykomponistprosjektet ble i 2010/2011 videreført, da med pianisten Bugge Wesseltoft som komponist. Fire flotte konserter ble gjennomført i samarbeid med Bodø Sinfonietta, Bodø Domkor, Bodø Big Band og jazzfestivalen Bodø Jazz Open.

”I mine ører er Surman i besittelse av en av de vakreste og mest særprega tonene i både baryton- og sopransaksofonen sin. Den er så sterk og personlig, og med så djupe røtter at den aldri kan eller bør kopieres av noen andre.” – jazzjournalist Tor Hammerø.

www.facebook.com/bodorhythmgroup | www.johnsurman.com

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode