TIL WEB

Nyhet

HOFFpianisten

JAN GUNNAR HOFF har lenge vært regnet som en av landets fremste «allround»-pianister og keyboardister i den norske jazzfloraen. Han er svært aktiv også som komponist, pedagog og orkesterleder. Hoff har valgt å bo i fødebyen Bodø, samtidig som han har hatt høy aktivitet internasjonalt med bl.a. Mike Stern, Alex Acuña og Maria João.

Av: Jazznyttred.

27.03.2012 Skriv kommentar

Under årets «Bodø Jazz Open» har han, sammen med tre andre musikere og entusiaster, klart å lage en jazzfestival i Bodø som trekker vanlige folk like mye som studenter og jazzfans. Med konserter rundt om i den forblåste, men svært så kompakte byen, h

adde man invitert etablerte og internasjonale navn, så vel som lokale musikere og prosjekter.
Vi treffer Jan Gunnar på «Top13», baren på toppen av Radisson Blu-hotellet, eller «SAS-hotellet» som det alltid har hett, og vil hete i Bodø. Det er dagen etter at han har fremført sitt nye bestillingsverk «Living» sammen med perkusjonisten Marilyn Mazur, bassisten Anders Jormin og trom- peteren og vokalisten Arve Henriksen. Med utsikt utover mot Landegode i bakgrunnen, i strålende sol, rigger vi oss til for en prat om livet som jazzmusiker i Nord-Norge.

Vi oppdager raskt at å gjøre intervju ved hjelp av en opptaker i baren blir en umulighet. Derfor trekker vi 11 etasjer nedover, og finner oss en plass utenfor spisesalen og lokalet hvor Finn Sletten skal lede sitt store merengue- og salsaband senere på kvelden. I et lokale som minner mer om «Danskebåten» enn et typisk nordnorsk festlokale, lar vi båndet gå…

Før vi treffes har jeg vært inne på internett og hentet ut den imponerende CV-en til Jan Gunnar. Her kan man lese at han tok klassisk pianoundervisning fra han var ca. 12 år. Han gikk på lærerskolen i Bodø og Bergen i 1977 og 78, før han begynte på Jazzlinja i Trondheim i 1986, hvor han ble undervist av pianisten Terje Bjørklund. Han har tatt privatundervisning med Harold Danko, Django Bates og Andy Laverne i New York og London i tre perioder, og han studerte komposisjon ved Norges Musikkhøgskole 2001/2002.

Jan Gunnar har vært frilansmusiker i Bergen, Oslo og Trondheim siden 1979, og startet sin profesjonelle karriere med et engasjement ved Den Nationale Scene i Bergen. Han debuterte på Ad lib jazzklubb i Bodø med egen jazztrio allerede i 1976, og han har spilt med svært mange ledende artister innen jazz og rytmisk musikk opp gjennom årene. Han var på turné for Rikskonsertene fra 1983 og til sammen har han skrevet ca. 170 verk for jazzband, kammer-orkester og andre besetninger, og har lang erfaring som pedagog. I 1992 avholdt han debutkonsert under Festspillene i Nord-Norge med framføring av en suite i 4 satser. Debutplaten «Syklus» kom året etter på selskapet Odin. Han har hatt egen gruppe, «Jan Gunnar Hoff Group», med musikerne Tore Brunborg/ Knut Riisnæs (saksofoner), Per Jørgensen (trompet), Audun Kleive (trommer) og Bjørn Kjellemyr (bass) siden 1993. Bandet fikk et gjennombrudd på Vossa Jazz i 1995 og har siden markert seg sterkt på klubber og festivaler. De har gjort turneer og festivaljobber i Norden, de spilte på London Jazzfestival i 1996 og i Paris i 1999. I 1996 gjorde de en TV-sendt EBU-konsert fra Moldejazz, samt at de gjorde et samarbeid med Pat Metheny i Molde 2001. Jan Gunnar Hoff har gitt ut fem soloplater, den siste, «Magma» feat. Mike Stern, ble utgitt i april 2008 på Grappa. Hoff har også gitt ut «Jungle City» med trioen «Acuna/Hoff/Mathisen» (Alessa, 2009), samt medvirket på plater med Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Tore Johansen, Ove Bjørken m.fl.

For jazzmessen «Meditatus» fikk Hoff en Edvardpris fra TONO i 2005. Verket ble gitt ut på plate med Jan Gunnar Hoff Group og Bodø Domkor i 2007 (Grappa) og har vært framført i Canada, Island, Latvia, USA og en rekke steder i Norge.
TESKST OG FOTO: JAN GRANLIE
Les hele intervjuet i Jazznytt nr 02:2012

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode