gilad atzmon

Nyhet

Variert og bra på Umeå jazzfestival

UMEÅ JAZZFESTIVAL SØNDAG: Festivalens ”hoveddag” her i Umeå er uten tvil lørdagen. Da fylles Folkets Hus alle kriker og kroker med musikk og publikum, og mange av konsertene er umulige å komme inn på om du ikke står i kø i lang tid før dørene åpnes.

Av: Jazznyttred.

30.10.2011 Comments Off

Men for en festival er jo det selve drømmesituasjonen, så får heller vi som skal f med oss mest mulig musikk, bare akseptere at vi ikke får med oss alt.

Men vi fikk med oss gårsdagens absolutte høydepunkt, den israelsk fødte, Englandboende saksofonisten og klarinettisten Gilad Atzmon (bildet) & The Orient House Ensemble. Atzmon er israeler, men etter militærtjenesten flyttet han til England, hvor han i alle år har snakket palestinernes sak, noe han også gjorde denne ettermiddagen i Umeå. Musikken varierer fra drivende kvartettjazz, via kletzmer og sirkusmusikk, til politiske kommentarer både musikalsk og verbalt. Slike sterke politiske meninger er noe som mer eller mindre har forsvunnet fra jazzscenene de senere årene, men Atzmon holder fanen høyt hevet, og sammen med tre gnistrende gode musikere, spesielt pianisten Frank Harrisons frapperende gode pianospill, ble dette en konsert helt utenom det vanlige. Og et band som norske festival- og konsertarrangører bør merke seg.

Ellers fikk vi med oss Fredrik Ljungkvists andre konsert på noen få timer denne dagen med bandet Ritualia, et band som spiller moderne jazz i grenselandet mot samtidsmusikk med den fine fiolinisten Lisa Rydberg, pianisten Mattias Risberg, cellisten Leo Svensson og den allestedsnærværende trommis Jon Fält.

Et hyggelig møte. Men vi gikk dessverre glipp av gårsdagens snakkis, det andre bandet Fredrik Ljungkvist var med i denne dagen, Velodrone, som er ute med CD i disse dager, og som alle snakket om. Et band vi lover å komme tilbake til.

På programmet denne lørdagen sto bassisten Charlie Haden øverst på plakaten med sitt Quartet West-prosjekt. Men han hadde kansellert turneen, og i stedet hadde festivalen fått inn trommelegenden Billy Cobham med sitt faste band som fremførte heftig, men akk så kjedelig, fusjonjazz som dessverre har stått bom stille siden 1978.

Men den svensk/amerikanske konstellasjonen Seval var på plass og i usedvanlig godt lune. Cellisten Fred Lonberg-Holms møte med sangerinnen Sofia Jernberg, trompeteren Emil Strandberg, gitaristen David Stackenäs og bassisten Patric Thorman ga oss et sett i et friimpro-poplandskap som alltid fascinerer. Jernbergs stemme er fra tid til annen ut av denne verden, og Lonberg-Holms cellokommentarer sammen med Stackenäs helt særegne gitarspill legger grunnlaget for Jernbergs poprelaterte sang, kombinert med lydkulisser og ordløse løp som treffer. Vakkert og et band i stor utvikling.

I dag rundes det hele av med lokale stjerner, godt assistert av andre mer kjente jazznavn i Sverige.

Tekst og foto: Jan Granlie

zp8497586rq

Comments are closed.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode