bengt og karin

Nyhet

Jazzen blomstrer i Nord-Sverige

UMEÅ JAZZFESTIVAL LØRDAG: Umeå Jazzfestival er Sveriges ledende jazzfestival. Denne uka i året samler man hvert mye av det beste svenske – og mye internasjonal jazz i den lille byen i Vesterbotten.

Av: Jazznyttred.

29.10.2011 1 kommentar

Programmet de første dagene, dvs. torsdag og fredag, inneholdt svært variert musikk fra de mange scenene i Folkets Hus (+ en ”Parker with strings”-forestilling med den finske saksofonisten Jukka Perko i samarbeid med NorrlandsOperens Symfoniorkester).

Fredagens rosin i pølsa ble uten tvil den legendariske, svenske pianisten Bangt Hallberg både i en soloavdeling og en avdeling med Karin Krog. Med tilsynelatende enkelt pianospill fikk vi amerikanske standards, et par franske melodier, Evert Taube pluss ”hitlåta” ”Diane”, som Hallberg hadde en stor hit med i 1957. Sammen med Karin fikk vi et duospill som nesten var magisk. HHallbergs pianospill og Karin Krogs vokal passer fantastisk godt sammen, noe man kan gjenoppleve på en ny CD som straks er på vei.

Ellers hadde vi et hyggelig møte med det amerikanske bandet The Cookers (Billy Harper – ts, Eddie Henderson – tp, David Weiss – tp, George Cables – p, Michael Bowie – b og Billy Hart – dr), et stjernelag fra den amerikanske jazzens 60-tall med en bastion av en saksofonist i Billy Harpers person og den evigunge Billy Ha

rt på trommer. En overraskende viril gjeng ”gamlisser”!

Den svenske duoen Midaircondo forsterket med den danske perkusjonisten Michaela Østergaard-Nielsen spilte elektronika med trøkk og entusiasme, den norske sangerinnen Rebekka Karijord presenterte popmusikk, slik popmusikk i grenselandet mot jazz skal låte, Josef & Erika med Emil Strandberg – tp, Ida Freij – vh og Per-Åke Holmlander – tuba, serverte en slags jazzig variant av 60-talls progmusikk som er strålende vakker, Anders Kjellberg Trio med Staffan Svensson – tp og Göran Klinghagen g, spilte Miles-inspirert Nils Petter Molvær-musikk, og – ikke minst saksofonisten Marius Neset var på plass med sitt Golden Explotion-band. En energiutladning av de helt store med en strålende saksofonist som tar Michael Breckers teknikk videre ut i sfærene.

Hvis alt går som det skal, så vil vi i de kommende dager komme med daglige små, meldinger fra både Umeå Jazzfestival og Tampere Jazz Happening. Fyldigere rapporter fra de to festivalene kan du lese i Jazznytts desembernummer.

Tekst og foto: Jan Granlie

zp8497586rq

1 kommentar

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode