trondheim

Anmeldelser

TRONDHEIM JAZZ ORCHESTRA & MAGIC POCKET

Kinetic Music
Trondheim Jazz Orchestra & Magic Pocket
MNJCD013

Av: Jazznyttred.

12.10.2011 Comments Off

Magic Pocket: Hayden Powell (tp), Daniel Herskedal (tuba), Erik Johannesen (tb), Erik Nylander (dr)
Trondheim Jazz Orchestra (TJO) trenger vel ingen nærmere introduksjon ovenfor Jazznytts årvåkne lesere. Om kvartetten Magic Pocket kan jeg kjapt oppsummere følgende: født på jazzlinja på NTNU av tre messingblåsere og en trommeslager ca 2002, gjennomført en rekke turneer, festivalopptredener og en jazzintrodeltagelse, død og begravet et par år for siden å gjenoppstå med «The Katabatic Winds» i samarbeid med Morten Qvenild. De ble siden valgt ut til å være såkalte JazZtipendiater, derav opptredenen på Molde Jazzfestival sommeren 2010 sammen med TJO, og denne utgivelsen.
Etter å ha fortriplet besetningen med ytterligere to slagverkere og seks blåsere, og lagt til Anita Kaasbøll og Sissel Vera Pettersens vokal står vi foran et svært utradisjonelt utseende orkester, noe som må sies å være helt i TJOs ånd. I TJOs ånd er også arrangementene, med bitonalitet á là Stravinskij,

kakafonisk og lagvis linjespill, supplert av Sissel Vera Pettersens signatur-«wowowo» som viktigste ingredienser. At det låter så gjennomført er egentlig ganske utrolig all den tid kvartetten (med unntak av Nylander) har komponert og arrangert tre til fire låter hver. Det er også ganske utypisk til TJO å være, men det funker så avgjort.
Et trekk som derimot er typisk TJO er å benytte de strålende musikernes egne særtrekk og spilleteknikker. Pettersen er nevnt, Eivind Lønnings sårhalsede trompet og André Rolighetens bassklarinett må også med på lista.
Det kinetiske elementet er ikke bare ivaretatt av Atle Selnes’ lydskulpturer som høres i åpningsnummeret. Bevegelsesenergi finnes i fullt monn hos alle musikerne, en energi som omsettes i musikalsk fremdrift i et samspilt (med unntak av enkelte sprikende partier) orkester som fortsetter å omsette gode musikalske (og politiske) forsett til mengder av interessant musikk. Gleder meg alt til neste plate!
Svein Magnus Furu

zp8497586rq

Comments are closed.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode