kompen til web

Nyheter

Om å se seg både fram og tilbake

Under foriige Oslo jazzfestival ble Statskrafts «Young star»-stipend gitt til Kristoffer Kompen. En ung herre med nysgjerrig holdning og mildt blikk – han spiller gammaljazz med Jazzin’ Babies den ene kvelden og frijazz med unge musikkstudenter den andre. TEKST: BJØRN STENDAHL FOTO: ANN IREN ØDEBY

Av: Jazznyttred.

31.03.2011 Skriv kommentar

Det første vi er enige om, er at det ikke er noe rart. Altså det å spille gammaljazz en kveld og frijazz den andre. Eller å lytte til gammaljazz det ene minuttet og frijazz det neste. Men jazzhistorien kan dessverre berette om leirer, uforsonlige preferanser og en smule intoleranse. I intervjuerens barndom var tradjazz gjerne en inngang til jazzverdenen – og deretter hoppa mange rett inn i det som var moderne, og gjorde «dixieland» til et skjellsord. Men mange ble tro mot sin ungdoms tradjazz og syntes Mingus, Ornette og Coltrane var skremmende. Mange av dem er i dag 60+, og det skal ikke underslås at disse utgjør stampublikummet på Stortorvets Gjæstgiveri, New Orleans Workshop og Moldes Perspiration Hall.

De mest kjente tradjazzbanda er i samme gruppa, 60+. Derfor vakte det litt oppsikt da det på slutten av 1990-tallet dukket opp tradjazzband med meget unge folk. Ved Glommas utløp oppstod noe som het «Gla’jazzkameratene», etter hvert skiftet de navn til Borg Hot Jazz, med blant andre trompeteren Erik Eilertsen (fra Gressvik) og pianisten Torgeir Koppang (fra Sarpsborg). To brødre Kristiansen fra Sarpsborg, gitaristen Torbjørn og bassisten Jermund, deltok samtidig i såkalte Ungdom & jazz-prosjekter under Oslo Jazzfestival. Disse var ledet av veteranen Tore Jensen og hadde som mål å pleie unge musikeres interesse for tradjazz. Bandprosjektene gikk under navn som Tore Jensen Nye/Gamle (1996-97) og Tore Jensen Shangri-La (fra 1998).

Jazzin’ Babies
Rundt dette miljøet oppstod i 1999 et «Resolute Jazzband», med blant andre saksofonisten Lars Frank, trombonisten Kristoffer Kompen og trommeslageren Kjetil Lønberg Jensen (sønn av Tore Jensen). I 2003 samlet så et utvalg fra disse gruppene seg, det var Eilertsen og Koppang, brødrene Kristiansen, Frank, Kompen og Jensen, i bandet «Jazzin’ Babies», et navn de hadde lånt fra Tore Jensens eget ungdomsband fra årene 1954-56. Vårt århundres Jazzin’ Babies er etter hvert vel etablert og har gitt ut tre CDer, «Up and go» 2004, «Rag’n’roll» 2006 og «Live in Holland» 2008 (den siste med Per Frydenlund på trommer).
les hele intervjuet i jazznytt nr 02:2011

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode